Naturnära

Att klippa stängslen och låta hästarna springa fritt - hade det fungerat här i Sverige? Några minuter eller en dag? Rovdjur, gaffeltruckar och taggtråd i diken, eller pedantiska trädgårdsskötare - hade hotat våra fyrbenta vänner till livet.


Fjodor klipper gräset. Barn vill ofta ha täcken
på sina hästar - något som jag inte har. Här
leker Elvin riddare - på ett något litet täcke....
Men egentligen - om man tänker efter - hur bra hade det ändå inte varit med en EKOLOGISK GRÄSKLIPPARE. Tänk att få direkt gödsling på sina rabatter och ett finklippt klippt gräs utan spill från giftiga motorämnen. Å gaffeltrucken hade kanske aldrig hade behövts startats, ifall hästen kunde fått hjälpa till att dra, lasta och transportera. För hästkrafter - det har hästar - i allra högsta grad - och de gillar att jobba .

Hästar i en orörd natur - är väl vad vi kan kalla optimal naturnära hästhållning. För mig är det en lockande tanke - att låta hästen komma så nära sin natur som möjligt. Jag tror att många hästägare med mig, faktiskt vill försöka agera i samklang med naturen och göra något för miljön och klimatfrågan. Att hitta klimatsmarta lösningar i hästvärlden - långt ifrån sprayer och giftiga ämnen.

Lösdrift - i hagar som har växtlighet, bete, skydd och skugga - tror jag är en bra början mot naturnära hästhållning. Men det är inte alla förunnat att ha tillräckligt med mark så det räcker till. Men ju mer hästarna går ute, desto bättre är det.

 Hästarna lägger sin egen päls när kylan kommer och pälsen får sitta kvar. Eftersom jag är fritidsryttare så behöver jag inte klippa pälsen och inte heller använda något täcke. Om jag bara borstar bort den värsta smutsen med en kraftig rotborste, så producerar hästarna sitt eget päls- och regnskydd. Hudfettet fungerar som en regnkappa som lägger sig som en tunn skyddande hinna. Lagom till sommaren har hästen själv fällt päls och den blir tunn och blank. Då får den långa manen och svansen en avskräckande effekt på flugor och knott. Om också hovskägget får växa så är risken för mugg mindre och skyddet större vid partiet mellan ben och hov.

Tänk om alla hade börjat köra naturnära hästhållning. Det hade varit bättre för miljön, men alltför många försäljare av hästprodukter hade gått i konkurs. Hästens egenproduktion av fett, päls och man är till förtret för försäljare av hästprodukter och ett tråkigt kapitel för de många unga ryttare som tycker det är roligt att få börja köpa hästgrejer. Fjodors tjejer har fått hålla igen på den fronten - och även med sax och täcken. Vilket inte många har tyckt varit så roligt. Men jag har förmanat och försökt förklara.

Örter som kosttillskott för hästar är naturnära. Att få torka de växter som finns i hästens miljö inför vintern - ger stor tillfredställelse och uppskattas av pållarna. Örter för att förebygga sjukdomar hade dock minskat läkemedelsbranschens profiter. Men att förebygga med örter och använda t.ex egenproducerade örtblandningar för hästhållningen fungerar. Det kräver bara lite tid och kunskap.

Nåväl. Jag konverserar gärna vidare med dig som vill - om den naturnära hästhållningen. Den är grädden på moset när det gäller vår möjlighet att hitta klimatsmarta lösningar i hästvärlden. Och den ger oss fördelar som jag kan berätta mer om. Mejla mig gärna: collectra@gmail.com